Halušky - vajíčkové, bryndzové, kapustové
|
-
Ingrediencie
Pre 4
Na halušky:
- zemiaky - 800 g
- hladká múka - 400 g
- soľ - 1 ČL
Príprava
- Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie časti a vložíme do mixéra a rozmixujeme.
- Zemiakovú zmes vlejeme do misky, pridáme soľ, múku a dobre rozmiešame.
- Halušky uvaríme vo vriacej osolenej vode. (Keď plávajú na povrchu, vyberieme ich von.)
- Uvarené halušky vložíme do misky a zmiešame ich s praženicou, bryndzou alebo kapustou.
Tipy - Poznámky
Nižšie uvedené recepty príloh sú určené pre základné množstvo halušiek (čiže pre 4 osoby)
Vajíčkové halušky:
Na 2 PL olivového oleja speníme nadrobno pokrájanú strednú cibuľu. Pridáme 10 rozšľahaných vajec, ktoré osolíme 1 KL soli a miešame, kým sa vajcia nezrazia (Vajíčkové halušky sú výborné s kyslými uhorkami a dobre chutia aj studené.)Bryndzové halušky:
Hotové halušky polejeme trochou omastku zo slaninkových škvariek a do ešte horúcich pridáme 250 g bryndze. Necháme roztopiť a dobre premiešame. Posypeme slaninkovými škvarkami. Bryndzu môžeme zjemniť 180 ml kyslej smotany, ktorú v bryndzových haluškách dobre rozmiešame. Halušky po pridaní smotany nebudú suché.Halušky s dusenou kapustou:
Hotové halušky zmiešame s dusenou bielou kapustou (recept nájdete TU).