Lasagne

Kategória: 

Lasagne


Ingrediencie

Pre 5

Potrebujeme:

  • cestoviny lasagne
  • bravčové mäso mleté - 500 g
  • olivový olej
  • cibuľa - 1 ks
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • kečup - 300 ml
  • Eidam - 400 g

Bešamel:

  • olivový olej - 2 PL
  • mlieko - 750 ml
  • hladká múka - 2 PL
  • soľ

Príprava

  1. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú menšiu cibuľu. Pridáme mleté mäso a opražíme.
  2. Ochutíme mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, soľou a kečupom. Pomiešame a dusíme za občasného miešania cca 20 minút.
  3. V hrnci rozpustíme zohrejeme olej, pridáme múku, 2 - 3 minúty ju popražíme, zalejeme studeným osoleným mliekom a stáleho miešania 15 - 20 minút varíme. Do hotovej omáčky primiešame polovicu strúhaného Eidamu a necháme rozpustiť.
  4. Na dno naolejovanej zapekacej misy dáme trochu bešamelovej omáčky, zakryjeme neuvarenými cestovinami, na ne navrstvíme mäsovú zmes a polejeme bešamelovou omáčkou. Postup opakujeme. Vrchná vrstva je mäsová zmes poliata bešamelovou omáčkou.
  5. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a zapekáme cca 30 minút pri teplote 170 stupňov.

Tipy - Poznámky

RÝCHLA VERZIA na prípravu bešamelovej omáčky: Keďže mne tento pomalý a pre začiatočníkov náročný postup nevyhovuje, ja jednoducho v nádobe rozmixujem mlieko s múkou, olejom a soľou, nalejem do hrnca, privediem do varu a uvarím redšiu kašu.

A na záver ešte jeden tip pre slabšie povahy: moje deti nemajú radi chuť bešamelovej omáčky, keď na ňu narazia pri jedení lasagní. Preto ju pri ich príprave rovno zamiešam do mäsovej zmesi a vrstvím len lasagne a mäsovo-bešameovú zmes. Končím zmesou a posypem syrom. ;-)