Koláč - metrový

Kategória: 

Koláč - metrový


Ingrediencie

Pre 1

Cesto:

  • vajce - 4 ks
  • práškový cukor - 260 g
  • voda - 8 PL
  • slnečnicový olej - 10 PL
  • hladká múka - 260 g
  • prášok do pečiva - 1/2 balíčka
  • kakao - 2 PL

Plnka:

  • mlieko - 500 ml
  • Zlatý klas - 1 balíček
  • vanilínový cukor - 1 balíček
  • maslo - 250 g
  • práškový cukor - 150 g

Poleva:

  • čokoláda na varenie - 200 g
  • Cera

Príprava

  1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme teplú vodu a olej. Striedavo vmiešame múku s práškom do pečiva a sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej pridáme kakao.
  2. Cesto vylejeme do vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát. Pečieme cca 25 minút pri teplote 175 stupňov. Upečené cestá necháme vychladnúť a podľa potreby zrežeme, aby boli rovnako vysoké.
  3. Z mlieka, vanilínového cukru a Zlatého klasu uvaríme krém, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a po malých dávkach pridáme vychladnutý krém. Dobre vyšľaháme.
  4. Cesto pokrájame na rezy. Krémom zlepujeme striedavo biele a kakaové rezy. Pospájané potrieme krémom aj zvrchu a po bokoch. Necháme v chladničke stuhnúť. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou (čokoládu na varenie rozpustíme nad parou a zriedime Cerou). Po stuhnutí krájame šikmým rezom.