Marlenka - kakaová

Kategória: 

Marlenka - kakaová


Ingrediencie

Pre 1

Cesto:

  • maslo - 100 g
  • med - 3 PL
  • kryštálový cukor - 300 g
  • ocot 8% - 1 KL
  • sóda bikarbóna - 1 PL
  • vajce - 2 ks
  • hladká múka - 700 g
  • kakao - 4 PL

Krém:

  • Salko - 1 konzerva
  • vanilkový puding - 2 balíčky
  • mlieko - 600 ml
  • kryštálový cukor - 4 PL
  • polohrubá múka - 1 PL
  • maslo - 250 g

Príprava

  1. Deň vopred uvaríme salko.
  2. 400 ml mlieka spolu s cukrom dáme variť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingy a múku a vlejeme do toho vriaceho. Uvaríme krém, ktorý hneď prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. (Fóliu priložíme priamo na povrch krému, aby sme zabránili prístupu vzduchu.)
  3. Vo väčšom hrnci rozpustíme na miernom ohni (stiahnite úplne na minimum) maslo s medom. Pridáme cukor, ktorý tiež necháme rozpustiť. Sódu bikarbónu zmiešame s octom a pridáme do variacej sa zmesi. Riadne premiešame. Pridáme vajcia a ihneď poriadne rozmiešame metličkou, aby sa neurobila praženica. Stále miešame. Keď sa vytvorí bledohnedá pena, odstavíme z ohňa. Pridáme kakao a dobre rozmiešame. Pomocou varešky primiešame 500 g múky.
  4. Zmes preložíme na dosku, pridáme 100 g múky a ručne vypracujeme hladké polotuhé cesto. Pokiaľ je cesto riedke, postupne pridáme aj zvyšok múky. Vypracované cesto odvážime a rozdelíme na 6 častí (hmotnosť cesta/6).
  5. Všetkých 6 častí rozvaľkáme priamo na papieri na pečenie a pomocou A4 papiera obkrojíme, aby pláty mali rovnaký tvar. Odkrojky nevyhadzujeme !!!
  6. Pláty pečieme pri teplote 170 stupňov 5 minút. Nakoniec upečieme aj odkrojky.
  7. Misku, v ktorej budeme robiť krém odvážime. (Ak máte klasickú váhu, tak si ju nastavte s touto miskou.)
  8. Vychladnutý krém vyšľaháme, pridáme skaramelizované vychladnuté salko a dobre rozmiešame. Pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme hladký krém.
  9. Krém rozdelíme na 6 častí: hmotnosť krému vydelíme šiestimi. Váhu budeme potom postupne znižovať o tento výsledok. Príklad: celková hmotnosť krému=1350 g => 1350/6=225 Váhu si potom budeme nastavovať nasledovne: 1350g, 1125 g, 900 g, 675 g, 450 g a 225 g. Čiže vždy odoberáme 225 g krému.
  10. Pláty pospájame krémom. Na záver krémom potrieme celý povrch a boky koláča. Odkrojky rozmixujeme a posypeme nimi povrch aj boky koláča. Necháme v chlade odležať do druhého dňa.

Tipy - Poznámky

Cesto sa ľahšie vaľká, keď je teplé. Pokiaľ nie je, vložte ho na 10 sekúnd do mikrovlnky a opäť prepracujte.