Rezy - ruské

Kategória: 

Rezy - ruské


Ingrediencie

Pre 1

Potrebujeme:

  • marhuľový kompót - 700 ml
  • džem marhuľový
  • čokoláda na varenie - 200 g
  • Cera

Biele cesto:

  • vajce - 4 ks
  • kryštálový cukor - 120 g
  • polohrubá múka - 120 g
  • prášok do pečiva - 1/2 balíčka
  • voda - 40 ml

Kakaové cesto:

  • vajce - 4 ks
  • kryštálový cukor - 120 g
  • polohrubá múka - 120 g
  • prášok do pečiva - 1/2 balíčka
  • voda - 40 ml
  • kakao - 2 PL

Marhuľový rozvar:

  • voda + šťava z kompótu - 500 ml
  • kryštálový cukor - 300 g
  • rum - 50 ml

Príprava

  1. Marhuľový kompót scedíme. Šťavu z kompótu zmiešame s vodou tak, aby sme mali 500 ml tekutiny. Tretinu marhúľ pokrájame na menšie kusy a zvyšné dve tretiny nahrubo rozmixujeme.
  2. BIELE CESTO: Z bielkov a tretiny cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka so zvyškom cukru šľaháme 4 minúty. Potom pomaly pridáme teplú vodu a vyšľaháme. Striedavo metličkou vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Cesto dáme na plech (klasická veľkosť) vyložený papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote 175 stupňov.
  3. KAKAOVÉ CESTO: Postupujeme rovnako ako pri bielom ceste, len pridáme kakao. Polovicu cesta dáme na plech (cca 17x27 cm) vyložený papierom na pečenie, poukladáme nakrájané marhule a zalejeme zvyškom cesta.Pečieme 25 minút pri teplote 175 stupňov.
  4. Upečené a vychladnuté biele cesto rozdelíme po šírke na polovicu. Natrieme marhuľovým džemom a polovicou rozmixovaných marhúľ. Na to položíme kakaové cesto a na husto popicháme vidličkou.
  5. MARHUĽOVÝ ROZVAR: Zo šťavy, ktorú sme zmiešali vodou a cukru uvaríme sirup. Po vyhladnutí pridáme rum.
  6. Popichané kakaové cesto polejeme všetkým rozvarom a potrieme druhou polovicou rozmixovaných marhúľ. Biele cesto natrieme džemom a priklopíme na kakaové cesto. Zaťažíme a necháme odstáť v chladničke cca 12 hodín.
  7. Po odstátí polejeme koláč čokoládovou polevou (nad parou rozpustíme čokoládu na varenie zmiešanú s Cerou).