Venčeky - žĺtkové
Kategória:
|
-
Ingrediencie
Pre 1
Cesto:
- voda - 300 ml
- margarín - 150 g
- hladká múka - 150 g
- vajce - 4 ks
Krém:
- mlieko - 700 ml
- kryštálový cukor - 180 g
- vanilínový cukor - 1 balíček
- žĺtko - 2 ks
- kukuričný škrob (maizena, Gustin) - 80 g
- maslo - 125 g
- rum
Príprava
- Vodu s margarínom privedieme k varu, pridáme múku a miešame (cca 3 minúty), kým sa cesto nezačne odliepať od hrnca. Necháme úplne vychladnúť !!!
- Do vychladnutého cesta prišľahávame postupne po jednom vajci!!!
- Na papier na pečenie striekame pomocou cukrárskeho vrecúška kružnice s priemerom cca 7 cm. Striekame len jednu vrstvu.
- Pečieme 5 minút pri teplote 220 stupňov (spodný aj vrchný ohrev s ventilátorom), potom teplotu znížime na 160 stupňov (spodný a vrchný ohrev bez ventilátoru) a dopekáme 15 minút. POZOR !!! Do rúry dávame vždy len jeden plech ! Inak nemusia nadskočiť. Ešte teplé venčeky prekrojíme na polovicu.
- Do hrnca vlejeme 500 ml mlieka s cukrom a vanilínovým cukrom a privedieme k varu. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame maizenu a žĺtky. Vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme puding, ktorý hneď po uvarení prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť v studenom vodnom kúpeli.
- Vychladnutý puding vyšľaháme a postupne doň zašľaháme zmäknuté maslo a rum. Vyšľahaný krém vložíme do cukrárskeho vrecúška a venčeky naplníme (krém striekame v dvoch vrstvách). Na záver jemne poprášime práškovým cukrom. Skladujeme v chladničke.
Tipy - Poznámky
Z jednej dávky vyjde cca 20 ks venčekov.