Boršč
Kategória:
|
-
Ingrediencie
Pre 5
Potrebujeme:
- bravčové mäso - 300 g
- koreňová zelenina - 200 g
- biela hlávková kapusta - 250 g
- očistené zemiaky - 100 g
- očistená cvikla - 150 g
- paradajkový pretlak - 40 g
- bravčová masť - 40 g
- hladká múka - 20 g
- strúčik cesnaku - 1 ks
- očistená cibuľa - 40 g
- celé čierne korenie
- celé nové korenie
- bobkový list
- soľ
- ocot 8%
- kyslá smotana (nemusí byť)
Príprava
- Mäso poumývame, zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme pomalým varom asi hodinu a pol. Vývar precedíme cez husté sito a opäť dáme variť.
- Na polovičnej dávke masti opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme na rezance pokrájanú koreňovú zeleninu, krátko opražíme, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme menším množstvom vody a dobre premiešame.
- Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetky koreniny a uvaríme do mäkka.
- Na zvyšku masti udusíme cviklu pokrájanú na rezance spolu s paradajkovým pretlakom a octom.
- Mäkké mäso pokrájame na malé kúsky.
- Do polievky pridáme pokrájané mäso, udusenú cviklu a prelisovaný cesnak. Osolíme a podľa potreby ešte dochutíme octom. Podávame s kopčekom smotany (nemusí byť).