Boršč

Kategória: 
Polievky

Boršč


Ingrediencie

Pre 5

Potrebujeme:

  • bravčové mäso - 300 g
  • koreňová zelenina - 200 g
  • biela hlávková kapusta - 250 g
  • očistené zemiaky - 100 g
  • očistená cvikla - 150 g
  • paradajkový pretlak - 40 g
  • bravčová masť - 40 g
  • hladká múka - 20 g
  • strúčik cesnaku - 1 ks
  • očistená cibuľa - 40 g
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • bobkový list
  • soľ
  • ocot 8%
  • kyslá smotana (nemusí byť)

Príprava

  1. Mäso poumývame, zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme pomalým varom asi hodinu a pol. Vývar precedíme cez husté sito a opäť dáme variť.
  2. Na polovičnej dávke masti opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme na rezance pokrájanú koreňovú zeleninu, krátko opražíme, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme menším množstvom vody a dobre premiešame.
  3. Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetky koreniny a uvaríme do mäkka.
  4. Na zvyšku masti udusíme cviklu pokrájanú na rezance spolu s paradajkovým pretlakom a octom.
  5. Mäkké mäso pokrájame na malé kúsky.
  6. Do polievky pridáme pokrájané mäso, udusenú cviklu a prelisovaný cesnak. Osolíme a podľa potreby ešte dochutíme octom. Podávame s kopčekom smotany (nemusí byť).


Hore