Koláč - ryžový

Kategória: 

Koláč - ryžový


Ingrediencie

Pre 1

Potrebujeme:

  • drobné ovocie mrazené
  • práškový cukor

Cesto:

  • hladká múka - 200 g
  • margarín - 100 g
  • práškový cukor - 50 g
  • vajce - 1 ks
  • prášok do pečiva - 1/2 ČL
  • soľ - 1 štipka

Plnka:

  • mlieko - 500 ml
  • práškový cukor - 50 g
  • vajce - 3 ks
  • ryža - 125 g
  • mletá škorica - 1 ČL
  • práškový cukor - 4 PL
  • kukuričný škrob (maizena, Gustin) - 1 ČL
  • soľ - 1 štipka

Príprava

  1. Ingrediencie určené na cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odstáť 2 hodiny.
  2. Medzitým uvaríme z mlieka, 50 g práškového cukru a ryže kašu (na miernom ohni ju dusíme do zhustnutia). Necháme vychladnúť.
  3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so 4 PL cukru, maizenou a škoricou do peny.
  4. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vymažeme tukom a vysypeme hladkou múkou. Cesto vyvaľkáme do kruhu, vložíme do formy a prebytočné okraje zrežeme. Dno popicháme vidličkou.
  5. Ryžovú kašu zmiešame so žĺtkovým krémom, pridáme vyšľahaný bielkový sneh a dve tretiny rozmrazeného a scedeného ovocia (šťavu nevyhadzujeme !)
  6. Plnku navrstvíme na cesto. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15 minút.
  7. Do hrnca vložíme zvyšné ovocie aj so šťavou, pridáme cukor podľa chuti a povaríme. Ovocnou omáčkou polievame porcie koláča.