Pirôžky

Kategória: 

Pirôžky


Ingrediencie

Pre 4

Cesto:

  • polohrubá múka - 500 g
  • hladká múka - 200 g
  • mlieko - 500 ml
  • droždie - 30 g
  • kryštálový cukor - 8 PL
  • soľ - 1 KL
  • ocot - 1 PL
  • rum - 1 PL
  • slnečnicový olej - 50 ml

Potrebujeme:

  • džem
  • vanilínový cukor zmiešaný s práškovým cukrom

Príprava

  1. Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť (musí zdvojnásobiť svoj objem). Po vykysnutí ho opäť premiesime, prikryjeme utierkou a opäť necháme podkysnúť.
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a pokrájame na štvorce. Naplníme džemom, zvinieme do valca a necháme podkysnúť.
  3. Vypražíme v horúcom oleji. Po vypražení položíme na kuchynskú papierovú utierku, aby stiekli z prebytočného tuku.
  4. Ešte teplé obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilínovým cukrom.