Žabky

Kategória: 

Žabky


Ingrediencie

Pre 1

Cesto:

  • polohrubá múka - 500 g
  • mlieko - 300 ml
  • margarín - 30 g
  • droždie - 30 g
  • kryštálový cukor - 20 g
  • soľ

Plnka:

  • maslo - 125 g
  • tavený syr (Bambino) - 10 g
  • strúčik cesnaku - 4 ks
  • klobása

Na potretie a posypanie:

  • vajce - 1 ks
  • soľ
  • sezamové semiačka

Príprava

  1. Do múky prilejeme vlažné mlieko, pridáme rozdrobené droždie, rozpustené maslo, cukor a štipku soli. Vypracujeme hladké, polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a povykrajujeme kolieska (priemer 4,5 cm).
  3. Kolieska poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte cca 10 minút podkysnúť.
  4. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posolíme a posypeme sezamovými semiačkami. Pečieme pri teplote 175 stupňov, kým nechytia správnu farbu. Necháme vychladnúť.
  5. Medzitým si pripravíme plnku: maslo vymiešame so syrmi a prelisovaným cesnakom.
  6. Žemličky do dvoch tretín narežeme, naplníme plnkou a vložíme do nich kolieska klobásy.