Korpus - základný recept
Kategória:
Rozpočet surovín na 1 vajce: 40 g kryštálového cukru, 40 g polohrubej múky, 1 PL vody, 1/2 ČL prášku do pečiva
|
-
Ingrediencie
Pre 1
Potrebujeme:
- vajce - 5 ks
- kryštálový cukor - 200 g
- polohrubá múka - 200 g
- voda - 5 PL
- prášok do pečiva - 1/4 balenia
Príprava
- Pripravíme si formu na pečenie:
Na spodok formy dáme papier na pečenie. Okraje formy nemastíme a nevysýpame múkou. Inak by sa pri pečení korpus zdeformoval. - Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme polovicu cukru a vyšľaháme na hladko.
- Druhú polovicu cukru šľaháme so žĺtkami 4 minúty (dôležité !!!), prilejeme horúcu vodu a šľaháme do hustej peny.
- Do vyšľahných žĺtkov primiešavame ručne metličkou striedavo múku s práškom do pečiva a vyšľahané bielky.
- Cestom naplníme formu a pečieme pri teplote 175 stupňov.
- Či je korpus upečený zistíme tak, že do stredu zapichneme špajdľu. Pokiaľ po vytiahnutí ostane čistá, korpus je upečený. Po vychladnutí nožom oddelíme boky formy a korpus vyklopíme. Stiahneme papier na pečenie.
- Ak vám po upečení korpus vyskočí, nebojte sa ho skrojiť. Tým dosiahnete rovnomerný korpus a výsledná torta bude pekne vyzerať. Odkrojky môžete použiť do punčoviny pri tvorbe 3D toriet. Pokiaľ ich nebudete potrebovať hneď, zabaľte ich do mikroténového sáčku a vložte do mrazničky.
Tipy - Poznámky
Do základného receptu na korpus môžeme pridať kakao, kávu, mleté orechy, oriešky alebo mandle. Koľko pridáme týchto prísad, toľko odoberieme múky.
Napr. chceme pridať 50 g mletých orechov - použijeme 150 g polohrubej múky
Typ torty Rozmer Výška korpusu Počet vajec okrúhla 24 cm doplním 5 srdce 24 cm 7,5 cm 7