Korpus - základný recept

Kategória: 

Rozpočet surovín na 1 vajce: 40 g kryštálového cukru, 40 g polohrubej múky, 1 PL vody, 1/2 ČL prášku do pečiva


Korpus - základný recept


Ingrediencie

Pre 1

Potrebujeme:

  • vajce - 5 ks
  • kryštálový cukor - 200 g
  • polohrubá múka - 200 g
  • voda - 5 PL
  • prášok do pečiva - 1/4 balenia

Príprava

  1. Pripravíme si formu na pečenie:
    Na spodok formy dáme papier na pečenie. Okraje formy nemastíme a nevysýpame múkou. Inak by sa pri pečení korpus zdeformoval.
  2. Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme polovicu cukru a vyšľaháme na hladko.
  3. Druhú polovicu cukru šľaháme so žĺtkami 4 minúty (dôležité !!!), prilejeme horúcu vodu a šľaháme do hustej peny. 
  4. Do vyšľahných žĺtkov primiešavame ručne metličkou striedavo múku s práškom do pečiva a vyšľahané bielky. 
  5. Cestom naplníme formu a pečieme pri teplote 175 stupňov.
  6. Či je korpus upečený zistíme tak, že do stredu zapichneme špajdľu. Pokiaľ po vytiahnutí ostane čistá, korpus je upečený. Po vychladnutí nožom oddelíme boky formy a korpus vyklopíme. Stiahneme papier na pečenie.
  7. Ak vám po upečení korpus vyskočí, nebojte sa ho skrojiť. Tým dosiahnete rovnomerný korpus a výsledná torta bude pekne vyzerať. Odkrojky môžete použiť do punčoviny pri tvorbe 3D toriet. Pokiaľ ich nebudete potrebovať hneď, zabaľte ich do mikroténového sáčku a vložte do mrazničky.

    zakladny recept na korpus01

Tipy - Poznámky

Do základného receptu na korpus môžeme pridať kakao, kávu, mleté orechy, oriešky alebo mandle. Koľko pridáme týchto prísad, toľko odoberieme múky. 

Napr. chceme pridať 50 g mletých orechov - použijeme 150 g polohrubej múky

Typ torty Rozmer Výška korpusu Počet vajec
okrúhla 24 cm doplním 5
srdce 24 cm 7,5 cm 7