Langoše
Kategória:
|
-
Ingrediencie
Pre 5
Cesto:
- polohrubá múka - 1 kg
- mlieko - 500 ml
- kyslá smotana - 250 ml
- droždie - 50 g
- práškový cukor - 1 štipka
- sóda bikarbóna - 1 ČL
- soľ
Na potretie:
- voda - 250 ml
- strúčik cesnaku - 3 ks
- kečup
- Eidam
Príprava
- Z 50 ml teplého mlieka, štipky cukru a droždia pripravíme kvások a zmiesime ho s múkou, smotanou, sódou bikarbónou a zvyšným teplým mliekom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 60 minút kysnúť v chladničke.
- Z cesta si odoberieme toľko, koľko práve potrebujeme a zvyšok cesta zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme ho opäť do chladničky. Takto zabalené vydrží týždeň.
- Odobraté cesto premiesime a necháme ho opäť podkysnúť.
- Vytvarujeme valec, z ktorého odkrajujeme cca 3 cm kúsky. Tieto potom vyformujeme na placky a vypražíme v horúcom oleji z oboch strán. Hotové potrieme cesnakovou vodou (do pohára nalejeme vodu a prelisujeme do nej cca 3 strúčiky cesnaku), kečupom a posypeme strúhaným syrom.
Tipy - Poznámky
Toto cesto je vhodné aj na pizzu.