Pri príprave receptov z kategórie DOMÁCA PEKÁREŇ bola použitá pekáreň Moulinex OW500331 Home Bread XXL Baguette.

Ak sa neviete rozhodnúť akú pekáreň si kúpiť, príp. ako ju používať, odporúčam vám navštíviť českú web stránku Domácí pekárny, kde nájdete odpovede na vaše otázky a množstvo skvelých receptov.

Pre používanie domácej pekárne platia zásady:

  • ako prvé sa do pekárne dávajú tekuté prísady, až potom sypké ! (ak to urobíte naopak, múka sa prichytí na dno a boky nádoby)
  • soľ dávajte na opačnú stranu nádoby ako droždie (v opačnom prípade vám cesto nevykysne tak, ako má)

Recepty, ktoré sú uvedené v tejto časti môžete samozrejme pripraviť aj bez domácej pekárne.

 

Chlebíček - dvojfarebný

Je ideálny na raňajky. S maslom, džemom a kakaom alebo bielou kávou. Alebo len tak... Cesto je nadýchané, radosť zahryznúť. :)

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Domáca pekáreň

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Potrebujeme:

400 g hladká múka
70 ml mlieko
150 g biely jogurt
1 ks vajce
1 ČL soľ
6 PL kryštálový cukor
100 ml slnečnicový olej
1 balíček vanilínový cukor
30 g droždie čerstvé

Kakaové farbivo:

2 PL kakao
2 PL mlieko

Na potretie:

1 ks vajce
1 PL mlieko
1 ČL práškový cukor

Postup:

  1. Do pekárne vložíme vlažné mlieko, olej a jogurt.
  2. Pridáme múku, na jednu stranu vajíčko a soľ a na druhú stranu rozdrobené droždie, cukor a vanilínový cukor.
  3. Pekáreň nastavíme nasledovne: program 13 (cesto).
  4. Tesne pred koncom kysnutia si pripravíme "farbivo" na kakaové cesto: vymiešame kakao s teplým mliekom na kašičku.
  5. Vypracované cesto vyklopíme z pekárne na pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Do jednej primiešame kakaové "farbivo" a dôkladne ho do cesta zamiesime. Obe cestá vytvarujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a necháme cca 30 minút kysnúť.
  6. Po vykysnutí obe cestá vyvaľkáme na šírku formy, v ktorej sa bude piecť (nevaľkajte na tenko, lebo vám pri ďalšom kysnutí môže prasknúť - viď fotogalériu k receptu). Na biele cesto položíme kakaové a zvinieme do rolády.
  7. Cesto vložíme do margarínom vymastenej formy (25x13 cm) spojom dole, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 minút.
  8. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov.
  9. V pohári vymiešame vajce s mliekom a cukrom a touto hmotou potrieme povrch chlebíčka.
  10. Pečieme 30 minút a to nasledovným spôsobom: najskôr pečieme cca 5 minút nezakryté. Následne ho zakryjeme alobalom a dopekáme zvyšných 25 minút.
  11. Po upečení chlebíček vyberieme z rúry, necháme cca 5 minút vo forme, následne ho preložíme na mriežku, prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉