Kačica - pečená
Dodnes si pamätám na moju prvú pečenú kačku. Ako novomanželka som sa chcela manželovi pochváliť nedeľným obedom. Skončilo to tak, že kačku som síce upiekla a dokonca vyzerala veľmi dobre. No keď sme ju začali jesť, ledva sm
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Hydina |
Ingrediencie
Pre:
5
osobu/osoby/osôb
Potrebujeme:
1 ks kačica |
soľ |
rasca |
jablko podľa potreby |
500 g kyslá kapusta |
Postup:
- Večer pred pečením kačicu dobre umyjeme, nasolíme (soľou nešetrite, nasoľte kačicu zvonku aj zvnútra) a posypeme rascou. Necháme odležať v chladničke do druhého dňa.
- Pekáč, v ktorom sa bude kačica piecť nesmie byť oveľa väčší ako kačica a musí byť uzatvárateľný.
- Na druhý deň vložíme do kačice umyté celé jablká (koľko sa zmestí) a zakryjeme. Kačicu pečieme pri teplote 140 - 150 stupňov 4 hodiny. Prvé dve hodiny pečieme kačicu otočenú prsiami dole. Po dvoch hodinách vyberieme spod kačice prebytočný tuk, otočíme ju prsiami nahor a pod ňu naukladáme kyslú kapustu.
- Po štyroch hodinách pečenia pekáč otvoríme a kačicu ešte zagrilujeme, kým nechytí správnu farbu. (Pozor ! Neodbiehať od rúry, aby ste si ju nakoniec nespálili !)
Poznámky k receptu:
Ak nemáte alebo nechcete použiť jablká, vynechajte ich. Do vnútra kačice môžete dať kyslú kapustu ;)
Týmto spôsobom môžeme upiecť aj kuracie stehná (1 hodinu kožou dole a 1 hodinu kožou hore + dogrilovať).