Lasagne
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Mleté mäso |
Ingrediencie
Pre:
5
osobu/osoby/osôb
Potrebujeme:
cestoviny lasagne |
500 g bravčové mäso mleté |
olivový olej |
1 ks cibuľa |
mleté čierne korenie |
mletá červená paprika |
soľ |
300 ml kečup |
400 g Eidam |
Bešamel:
2 PL olivový olej |
750 ml mlieko |
2 PL hladká múka |
soľ |
Postup:
- Na oleji speníme nadrobno pokrájanú menšiu cibuľu. Pridáme mleté mäso a opražíme.
- Ochutíme mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, soľou a kečupom. Pomiešame a dusíme za občasného miešania cca 20 minút.
- V hrnci rozpustíme zohrejeme olej, pridáme múku, 2 - 3 minúty ju popražíme, zalejeme studeným osoleným mliekom a stáleho miešania 15 - 20 minút varíme. Do hotovej omáčky primiešame polovicu strúhaného Eidamu a necháme rozpustiť.
- Na dno naolejovanej zapekacej misy dáme trochu bešamelovej omáčky, zakryjeme neuvarenými cestovinami, na ne navrstvíme mäsovú zmes a polejeme bešamelovou omáčkou. Postup opakujeme. Vrchná vrstva je mäsová zmes poliata bešamelovou omáčkou.
- Nakoniec posypeme strúhaným syrom a zapekáme cca 30 minút pri teplote 170 stupňov.
Poznámky k receptu:
RÝCHLA VERZIA na prípravu bešamelovej omáčky: Keďže mne tento pomalý a pre začiatočníkov náročný postup nevyhovuje, ja jednoducho v nádobe rozmixujem mlieko s múkou, olejom a soľou, nalejem do hrnca, privediem do varu a uvarím redšiu kašu.
A na záver ešte jeden tip pre slabšie povahy: moje deti nemajú radi chuť bešamelovej omáčky, keď na ňu narazia pri jedení lasagní. Preto ju pri ich príprave rovno zamiešam do mäsovej zmesi a vrstvím len lasagne a mäsovo-bešameovú zmes. Končím zmesou a posypem syrom. ;-)