Vianočka

Mám pocit, že pečenie vianočky na Vianoce majú vo zvyku hlavne naši českí susedia. Aspoň vo svojom okolí som sa nestretla s tým, že by si ju niekto piekol práve na Vianoce. Jej príprava je časovo náročnejšia, ale ak sa do n

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Domáca pekáreň Múčniky Vianočné pečenie

Ingrediencie

Pre: 1 kus/kusy/kusov

Potrebujeme:

500 g polohrubá múka
1 balíček prášok do pečiva
7 PL kryštálový cukor
2 balíčky vanilínový cukor
0.5 kocky droždie čerstvé
0.5 ČL soľ
250 ml mlieko
100 g maslo
2 ks žĺtko
1 PL rum
2 hrste hrozienka sušené

Na potieranie:

1 ks vajce
1 PL mlieko

Postup:

  1. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo. Vlejeme do pekárne spolu s rumom. Pridáme múku, prášok do pečiva, žĺtka, soľ, droždie a cukor s vanilínovým cukrom.
  2. Pekáreň nastavíme na program 13 (cesto).
  3. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme hrozienka a necháme program dokončiť. Po ukončení programu cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a necháme opäť podkysnúť.
  4. Rozdelíme ho na dve časti a upletieme vianočky. Ja som robila vianočku zo šiestich prameňov. Vianočky prikryjeme čistou utierkou a necháme ich 30 minút kysnúť na teplom mieste.
  5. Potom ich vložíme do studenej rúry na spodnú mriežku a nastavíme na teplotu 150 stupňov. Keď je rúra vyhriata na 150 stupňov, vianočky z nej vyberieme a teplotu rúry zvýšime na 180 stupňov.
  6. Vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom s miekom a vložíme do rúry, ktorá sa medzitým vyhriala na 180 stupňov. Pečieme 5 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme 30 minút.
  7. Keď vianočky dosiahnu požadovanú farbu (treba dozerať), prikryjeme ich alobalom a dopekáme už pod ním. Po vyššie nastavených 30 minútach vianočky vyberieme a prepichneme špajľou. Ak sa na ňu cesto nenalepí, vianočky sú upečené.

Video k receptu

Poznámky k receptu:

Z jednej dávky vám vyjde jedna veľká alebo dve menšie vianočky.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉