Rezance - niťovky/široké
Dlho som sa bránila, kým som sa rozhodla ich konečne urobiť. Myslela som si, že je s tým babračka, no opak je pravdou. Domáce rezance sa s kupovanými naozaj nedajú porovnať. Strojček na rezance nie je nevyhnutný. Nakrájať s
Fotogaléria k receptu:
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Prílohy |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Cesto:
200 g polohrubá múka |
1 ks vajce |
50 ml voda |
štipka soľ |
Na podsypanie:
50 g polohrubá múka |
Postup:
- Suroviny určené na cesto vložíme do misy, kde ich najskôr premiešame príborovým nožíkom.
- Potom si hmotu premiestnime na dosku a vypracujeme hladký bochník.
- Bochník rozdelíme na štyri časti a každú vyvaľkáme na tenký plát. Ak máte strojček na rezance, tak na niťovky vyvaľkáme plát na hrúbku 1 a na široké rezance na hrúbku 2.
- Po vyvaľkaní na požadovanú hrúbku necháme cesto obschnúť cca 5 minút.
- Následne vyvaľkané cesto pokrájame pomocou strojčeka alebo nožíkom na niťovky alebo široké rezance. Rezance posypeme múkou a ponadhadzujeme, aby sa nezlepili.
- Rozprestrieme na dosku alebo plech a necháme usušiť. Skladujeme v suchu.
Poznámky k receptu:
Z jednej dávky vyjdú niťovky do dvoch polievok alebo široké rezance pre dve osoby, ak ich robíte s makovou posýpkou.
Varenie rezancov:
- usušené niťovky: 3 minúty
- neusušené niťovky: 2 minúty
- usušené široké rezance: 6 minút
- neusušené široké rezance: 5 minút