Kapusta-kyslá
Jesenné a zimné obdobie si neviem predstaviť bez kyslej kapusty. Kyslá kapusta je výborná na podporu imunity, prospieva tráveniu a obsahuje množstvo vitamínu C a minerálnych látok. Najlepšia je doma vyrobená - viete, čo do
Fotogaléria k receptu:
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Prílohy |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Do 10 litrového súdku potrebujeme:
13 kg kapusta biela (už narezaná) |
260 g soľ |
8 ks bobkový list |
20 ks celé čierne korenie |
1 ČL rasca celá |
Postup:
- Do veľkej nádoby dáme štvrtinu kapusty. Posypeme 65 g soli, pridáme 5 ks čierneho korenia, dva bobkové listy a štvrtinu rasce. Navrstvíme ďalšiu štvrtinu kapusty, opäť posypeme 65 g soli, pridáme 5 ks čierneho korenia, dva bobkové listy a štvrtinu rasce. Opakujeme, kým nepoužijeme všetku kapustu, soľ a koreniny.
- Dôkladne premiešame a necháme odstáť 30 minút. Počas tejto doby kapusta začne púšťať šťavu.
- Opäť premiešame a necháme odstáť ďalších 30 minút.
- Medzitým si pripravíme súdok. Dôkladne ho umyjeme a kraje zakryjeme potravinárskou fóliou.
- Do súdka postupne vkladáme vyžmýkanú kapustu a dôkladne utláčame, aby sme z nej vytlačili vzduch. Zbytočnú šťavu postupne zberáme (Odložte si z nej cca pol litra a skladujte ju v chladničke. Budete ju možno potrebovať počas prvých dvoch dní.).
- Na záver povrch kapusty zakryjeme závažím (je súčasťou súdka) a zalejeme šťavou z kapusty.
- Odstránime potravinársku fóliu a zakryjeme vrchnákom. Do žliabku nalejeme čistú vodu a súdok vložíme do lavóra (neskôr to oceníte). Necháme 3 týždne doma pri izbovej teplote, aby sa spustilo kvasenie.
- Prvé dva dni sú búrlivé. Kapusta bude zo súdka vytláčať vodu (preto ten lavór). Prvé dva dni kontrolujte, či je nad závažím šťava. Ak by nebola, dolejte ju s tou, ktorú ste si odložili do chladničky.
- Súdok (hlavne žliabok) je potrebné udržiavať čistý. Čistiť ho môžete na to určenou hubkou. Do žliabku nalievame každý deň čistú vodu. Táto starostlivosť sa však vyplatí - kapusta sa nepokazí.
- Po troch týždňoch vyberieme zo súdka závažie, vyčistíme žliabok, dolejeme čistú vodu a súdok prenesieme na chladné miesto (napr. do pivnice). Naďalej sa však o kapustu staráme. Pravidelne súdok kontrolujeme, v prípade potreby žliabok vyčistíme a dolievame čistú vodu. V žliabku musí byť vždy čistá voda !
- Pri vyberaní kapusty zo súdka dbáme na to, aby sme žliabok neznečistili. Pokiaľ sa nám to stane, opäť ho vyčistíme a dolejeme čistú vodu. Tak isto dbáme na to, aby na vnútorných stenách súdka nad kapustou neostali zvyšky kapusty. Udržujeme ich čisté (neumývať). Povrch kapusty zarovnáme a utlačíme.