Vítam vás na webovej stránke venovanej receptom, ktoré v našej rodine pripravujeme už niekoľko rokov. Dúfam, že si ich obľúbite aj vy. Väčšinou sú to recepty jednoduché, či už na rodinný rozpočet alebo prípravu. Sú zozbierané z rôznych zdrojov - od známych, z internetu, časopisov a pod. Proste recepty, ktoré ma zaujali a ktoré som si väčšinou prispôsobila na môj obraz. :)

Nie som food stylista, preto nečakajte profesionálne fotografie (väčšinou fotím za pochodu pri príprave obeda, takže na nejaké "stajlovanie" nie je čas). Mojím cieľom nie je zaujať fotkou, ale ponúknuť množstvo chutných a vo väčšine prípadov aj ľahko pripraviteľných receptov a to na jednom mieste.

Postupne sem budú pribúdať ďalšie recepty a k nim nejaké tie videá, aby som vám uľahčila varenie či pečenie. Najväčším pomocníkom sú momentálne moje deti, ktoré sa podľa tejto stránky snažia niečo si ukuchtiť. Sú začiatočníci, takže na ich otázkach vidím, že niektoré veci budem musieť napísať "polopatisticky", aby to pochopili aj tí, ktorí s varením začínajú. Preto mi snáď skúsené kuchárky a kuchári odpustia, že v receptoch nájdu postup, ktorý je pre nich samozrejmý. ;)

A ešte jedna rada na záver: Pred samotnou prípravou jedla si vždy pozorne prečítajte celý recept ! Vyhnete sa tak zbytočným chybám (poznám z vlastnej skúsenosti).


Určite ste si všimli, že pri receptoch uvádzam množstvo čokolády, ale množstvo stuženého tuku na jej riedenie už nie.

Je to preto, že si môžete sami zvoliť, akú tuhú chcete mať čokoládovú polevu. Bežne sa pri riedení stuženým tukom (Cera, Omega) uvádza, že pomer čokolády a tuku je 2:1. Čiže dva diely čokolády a jeden diel tuku. No podľa mňa je to príliš veľa. Tento pomer by som použila napr. pri namáčaní koláčikov (šuhajdy, ježe a pod.)

Ja používam nasledovné riedenie čokolády:

  • ak si chcem vychutnať čistú čokoládu s vedomím, že sa bude lámať, použijem len 200 g čokolády na varenie
  • ak chcem pevnejšiu polevu, tak použijem 5 % tuku z hmotnosti čokolády (na 200 g čokolády na varenie ide 10 g stuženého tuku)
  • ak chcem ľahko krájateľnú ale už nie tak tuhú polevu, tak použijem 10 % tuku z hmotnosti čokolády (na 200 g čokolády na varenie ide 20 g stuženého tuku)
  • na už spomínané namáčanie a následné obaľovanie v nejakom posype (kokos, cukrársky posyp a pod.), príp. na šuhajdy používam pomer 2:1 (na 200 g čokolády na varenie ide 100 g stuženého tuku)

Takže vyskúšajte a nájdite si vlastný spôsob riedenia, aký vám bude vyhovovať.