Určite ste si všimli, že pri receptoch uvádzam množstvo čokolády, ale množstvo stuženého tuku na jej riedenie už nie.
Je to preto, že si môžete sami zvoliť, akú tuhú chcete mať čokoládovú polevu. Bežne sa pri riedení stuženým tukom (Cera, Omega) uvádza, že pomer čokolády a tuku je 2:1. Čiže dva diely čokolády a jeden diel tuku. No podľa mňa je to príliš veľa. Tento pomer by som použila napr. pri namáčaní koláčikov (šuhajdy, ježe a pod.)
Ja používam nasledovné riedenie čokolády:
- ak si chcem vychutnať čistú čokoládu s vedomím, že sa bude lámať, použijem len 200 g čokolády na varenie
- ak chcem pevnejšiu polevu, tak použijem 5 % tuku z hmotnosti čokolády (na 200 g čokolády na varenie ide 10 g stuženého tuku)
- ak chcem ľahko krájateľnú ale už nie tak tuhú polevu, tak použijem 10 % tuku z hmotnosti čokolády (na 200 g čokolády na varenie ide 20 g stuženého tuku)
- na už spomínané namáčanie a následné obaľovanie v nejakom posype (kokos, cukrársky posyp a pod.), príp. na šuhajdy používam pomer 2:1 (na 200 g čokolády na varenie ide 100 g stuženého tuku)
Takže vyskúšajte a nájdite si vlastný spôsob riedenia, aký vám bude vyhovovať.