Pirôžky
Na základnej škole sme mali bufet s výdajným okienkom. A v ňom okrem iného predávali párkrát do týždňa aj pirôžky. Lekvárové a tvarohové. Dodnes sa pamätám, ako sme sa snažili pretlačiť cez dav spolužiakov čo najskôr k bufe
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Sladké jedlá |
Ingrediencie
Pre:
4
osobu/osoby/osôb
Cesto:
500 g polohrubá múka |
200 g hladká múka |
500 ml mlieko |
30 g droždie |
8 PL kryštálový cukor |
1 KL soľ |
1 PL ocot |
1 PL rum |
50 ml slnečnicový olej |
Potrebujeme:
džem |
vanilínový cukor zmiešaný s práškovým cukrom |
Postup:
- Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť (musí zdvojnásobiť svoj objem). Po vykysnutí ho opäť premiesime, prikryjeme utierkou a opäť necháme podkysnúť.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a pokrájame na štvorce. Naplníme džemom, zvinieme do valca a necháme podkysnúť.
- Vypražíme v horúcom oleji. Po vypražení položíme na kuchynskú papierovú utierku, aby stiekli z prebytočného tuku.
- Ešte teplé obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilínovým cukrom.