Pirôžky

Na základnej škole sme mali bufet s výdajným okienkom. A v ňom okrem iného predávali párkrát do týždňa aj pirôžky. Lekvárové a tvarohové. Dodnes sa pamätám, ako sme sa snažili pretlačiť cez dav spolužiakov čo najskôr k bufe

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Sladké jedlá

Ingrediencie

Pre: 4 osobu/osoby/osôb

Cesto:

500 g polohrubá múka
200 g hladká múka
500 ml mlieko
30 g droždie
8 PL kryštálový cukor
1 KL soľ
1 PL ocot
1 PL rum
50 ml slnečnicový olej

Potrebujeme:

džem
vanilínový cukor zmiešaný s práškovým cukrom

Postup:

  1. Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť (musí zdvojnásobiť svoj objem). Po vykysnutí ho opäť premiesime, prikryjeme utierkou a opäť necháme podkysnúť.
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a pokrájame na štvorce. Naplníme džemom, zvinieme do valca a necháme podkysnúť.
  3. Vypražíme v horúcom oleji. Po vypražení položíme na kuchynskú papierovú utierku, aby stiekli z prebytočného tuku.
  4. Ešte teplé obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilínovým cukrom.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉