Medovníky
Bez medovníkov si Vianoce neviem predstaviť. Milujem tú vôňu, ktorá sa všade šíri, keď sa pečú. Ľúbia ich hlavne moje deti a preto ich musím robiť z dvojnásobnej dávky. :D
Fotogaléria k receptu:
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Vianočné pečenie |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Cesto:
500 g hladká múka |
200 g práškový cukor |
200 g med |
2 ks vajce |
1 ČL sóda bikarbóna |
1.5 PL medovníkové korenie |
Postup:
- Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou a s koreninami. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a vajíčka. Vypracujeme cesto. Najskôr bude drobivé potom hladké. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme ho do nádoby z jenského skla. V chladničke ho necháme zrieť aspoň 2 dni.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Tieto potom ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175 stupňov cca 5 - 8 minút. Medovníky nesmú príliš stmavnúť, inak budú tvrdé !!!
- Hotové medovníky ozdobíme čokoládovou polevou. Môžeme ich lepiť po dvoch ríbezľovým lekvárom a následne poliať čokoládovou polevou.
Poznámky k receptu:
Ak máte "krájací" ríbezľový lekvár, pred plnením si ho rozpustite v hrnci (vyberte ho predtým z pohára) a dobre rozmiešajte.