Rožteky - vanilkové

Rožteky sú jemne orechové a priam sa rozplývajú na jazyku.

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Vianočné pečenie

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Cesto:

380 g hladká múka
200 g margarín
80 g maslo
70 g práškový cukor
1 balíček vanilínový cukor
90 g mleté orechy

Na obaľovanie:

4 balíčky vanilínový cukor
5 PL práškový cukor

Postup:

  1. Múku, margarín, maslo, orechy, cukor a vanilínový cukor vložíme do misky a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chladničke odležať aspoň 1 hodinu.
  2. Z odležaného cesta vytvarujeme najskôr guličky (7 g) a následne šúľky, ktoré vkladáme do plechu na rožteky (netreba vymazávať). V prípade, že nemáte plech na rožteky, šúľky stočené do tvaru rožtekov ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečieme pri teplote 160 stupňov cca 10 minút.
  4. Ešte horúce ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Poznámky k receptu:

POZOR ! Rožteky sú naozaj veľmi krehké. Z formy ich preto vyberajte opatrne (ja si ich nadvihujem pomocou ostrého nožíka), inak sa vám zlomia. Tak isto aj pri obaľovaní s nimi manipulujte opatrne.

Z jednej dávky vyjde cca 117 ks rožtekov (ak ste ich robili zo 7 g cesta)

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉