Džem - jahodový so želírovacím cukrom

Skúšala som viac receptov na džem - s Gelfixom 2:1 alebo len s cukrom, no najviac ma oslovil práve tento so želírovacím cukrom. Džem s Gelfixom po dlhšej dobe ostal tekutý. Džem len s cukrom bol super, akurát naň potrebujet

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Zaváraniny

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Potrebujeme:

1 kg jahody
1 kg želírovací cukor Sweet family (Považský cukor)

Postup:

  1. Jahody zbavíme stopiek a lístkov a dôkladne umyjeme. (V prípade, že veľa prší, jahody sú napité vodou a rýchlo hnijú. V takomto období doporučujem každú jahodu prekrojiť na polovicu a ovoňať.)
  2. Vložíme ich do hrnca a prisypeme želírovací cukor.
  3. Rozmixujeme ponorným mixérom.
  4. Zmes privedieme k varu. Za prudkého varu a stáleho miešania varíme cca 4 minúty. (Správnu konzistenciu môžete zistiť tak, že na mištičku dáte 1 ČL džemu a prejdete hranou lyžičky krížom cez stred. Pokiaľ sa hneď nezleje, je hotový.) Odstavíme.
  5. Z povrchu zozbierame penu. (Ja ňou plním misky, penu nechám vychladnúť a dám do chladničky. Nevyhadzujem ju. Použijem na vianočku alebo palacinky.)
  6. Džem naplníme do umytých pohárov (370 ml), uzavrieme viečkom a sterilizujeme nad parou 15 minút.
  7.  
     

Poznámky k receptu:

Pozor na druh želírovacieho cukru. Z osobnej skúsenosti neodporúčam Korunní ani Dr. Oetker. Džem ostal tekutý aj pri dodržaní postupu uvedenom na obale.

Rovnakým spôsobom môžete pripraviť džem aj z iného ovocia.

  • z 1 kg jahôd vyjdú 4 poháre (370 ml) džemu
  • z 1 kg marhúľ vyjdú 4 poháre (370 ml) džemu

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉