Džem - jahodový so želírovacím cukrom
Skúšala som viac receptov na džem - s Gelfixom 2:1 alebo len s cukrom, no najviac ma oslovil práve tento so želírovacím cukrom. Džem s Gelfixom po dlhšej dobe ostal tekutý. Džem len s cukrom bol super, akurát naň potrebujet
Fotogaléria k receptu:
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Zaváraniny |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Potrebujeme:
1 kg jahody |
1 kg želírovací cukor Sweet family (Považský cukor) |
Postup:
- Jahody zbavíme stopiek a lístkov a dôkladne umyjeme. (V prípade, že veľa prší, jahody sú napité vodou a rýchlo hnijú. V takomto období doporučujem každú jahodu prekrojiť na polovicu a ovoňať.)
- Vložíme ich do hrnca a prisypeme želírovací cukor.
- Rozmixujeme ponorným mixérom.
- Zmes privedieme k varu. Za prudkého varu a stáleho miešania varíme cca 4 minúty. (Správnu konzistenciu môžete zistiť tak, že na mištičku dáte 1 ČL džemu a prejdete hranou lyžičky krížom cez stred. Pokiaľ sa hneď nezleje, je hotový.) Odstavíme.
- Z povrchu zozbierame penu. (Ja ňou plním misky, penu nechám vychladnúť a dám do chladničky. Nevyhadzujem ju. Použijem na vianočku alebo palacinky.)
- Džem naplníme do umytých pohárov (370 ml), uzavrieme viečkom a sterilizujeme nad parou 15 minút.
Poznámky k receptu:
Pozor na druh želírovacieho cukru. Z osobnej skúsenosti neodporúčam Korunní ani Dr. Oetker. Džem ostal tekutý aj pri dodržaní postupu uvedenom na obale.
Rovnakým spôsobom môžete pripraviť džem aj z iného ovocia.
- z 1 kg jahôd vyjdú 4 poháre (370 ml) džemu
- z 1 kg marhúľ vyjdú 4 poháre (370 ml) džemu