Lekvár - slivkový
Toto je klasický, pomaly varený slivkový lekvár. Treba síce pri ňom dlho stáť a stále miešať, lebo prská, ale je úžasný !
Vyberajte zrelé až prezreté plody.
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Zaváraniny |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Potrebujeme:
1 kg slivky |
100 g kryštálový cukor |
Postup:
- Slivky umyjeme, odkôstkujeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku (alebo rozmixujeme ponorným mixérom). Pomletú ovocnú zmes dáme do kotlíka alebo do woku.
- Varíme pri miernej teplote za stáleho miešania, pretože zmes prská a ľahko sa pripaľuje. Z pôvodnej hmotnosti sliviek musí ostať iba štvrtina. Lekvár môžeme pred koncom varenia dosladiť.
- Hneď po uvarení plníme lekvár do pohárov. Sterilizujeme nad parou 15 minút.