Vianočka
Kategória:
|
-
Ingrediencie
Pre 2
Potrebujeme:
- polohrubá múka - 500 g
- prášok do pečiva - 1 balíček
- kryštálový cukor - 7 PL
- vanilínový cukor - 2 balíčky
- droždie čerstvé - 1/2 kocky
- soľ - 1/2 ČL
- mlieko - 250 ml
- maslo - 100 g
- žĺtko - 2 ks
- rum - 1 PL
- hrozienka sušené - 2 hrste
Na potretie:
- vajce - 1 ks
- mlieko - 1 PL
Príprava
- Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo. Vlejeme do pekárne spolu s rumom. Pridáme múku, prášok do pečiva, žĺtka, soľ, droždie a cukor s vanilínovým cukrom.
- Pekáreň nastavíme na program 13 (cesto).
- Keď sa ingrediencie spoja, pridáme hrozienka a necháme program dokončiť. Po ukončení programu cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a necháme opäť podkysnúť.
- Rozdelíme ho na dve časti a upletieme vianočky. Ja som robila vianočku zo šiestich prameňov. Vianočky prikryjeme čistou utierkou a necháme ich 30 minút kysnúť na teplom mieste.
- Potom ich vložíme do studenej rúry na spodnú mriežku a nastavíme na teplotu 150 stupňov. Keď je rúra vyhriata na 150 stupňov, vianočky z nej vyberieme a teplotu rúry zvýšime na 180 stupňov.
- Vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom s miekom a vložíme do rúry, ktorá sa medzitým vyhriala na 180 stupňov. Pečieme 5 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme 30 minút.
- Keď vianočky dosiahnu požadovanú farbu (treba dozerať), prikryjeme ich alobalom a dopekáme už pod ním. Po vyššie nastavených 30 minútach vianočky vyberieme a prepichneme špajľou. Ak sa na ňu cesto nenalepí, vianočky sú upečené.