Polievka - šošovicová kyslá

Keď robím túto polievku, vždy si spomeniem na to, ako si moja mamina spomínala na chvíle, keď som bola malá. Jej otec a môj starký bol figliar a miloval, keď som mu pri jedení kyslej polievky sedela na lone a pretláčala polievku pomedzi pršteky. Zamazaná som bola až za ušami a on sa usmieval od ucha k uchu. Škoda, že si ho nepamätám. Zomrel, keď som bola maličká :(

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Polievky

Ingrediencie

Pre: 5 osobu/osoby/osôb

Potrebujeme:

1 šálka (300 ml) šošovica
5 ks zemiak
2 ks bobkový list
1 ks údená kosť
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olivový olej
500 ml smotana na varenie
3 PL hladká múka
soľ
2 PL ocot 8%

Postup:

  1. Šošovicu preberieme, opláchneme pod tečúcou vodou, dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Pridáme na kocky pokrájané väčšie zemiaky, údenú kosť, mleté čierne korenie a bobkový list. Varíme.
  2. Na oleji krátko opražíme mletú červenú papriku (naozaj len krátko, lebo paprika rýchlo prihára). Pridáme do polievky.
  3. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme soľ.
  4. V smotane rozmixujeme hladkú múku. Z polievky vyberieme údenú kosť a smotanovú zmes vlejeme do polievky. Varíme ešte 15 minút. Odstavíme, pridáme obraté mäso od kosti a ocot.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉