Halušky - bryndzové kapustové vajíčkové
Ako správni Slováci, aj my milujeme halušky. Dajú sa robiť na rôzne spôsoby, my však obľubujeme tie zo zemiakového cesta s bryndzou, dusenou alebo kyslou kapustou a vajíčkové. Tie posledné milujem hlavne ja - na studeno s k
Fotogaléria k receptu:
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Bezmäsité jedlá |
Ingrediencie
Na halušky:
800 g zemiaky |
400 g hladká múka |
1 ČL soľ |
Postup:
- Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie časti a vložíme do mixéra a rozmixujeme.
- Zemiakovú zmes vlejeme do misky, pridáme soľ, múku a dobre rozmiešame.
- Halušky uvaríme vo vriacej osolenej vode. (Keď plávajú na povrchu, vyberieme ich von. Ak by na nich bolo veľa peny, prelejte ich studenou vodou.)
- Uvarené halušky vložíme do misky a zmiešame ich s praženicou, bryndzou alebo kapustou.
Poznámky k receptu:
Nižšie uvedené recepty príloh sú určené pre základné množstvo halušiek (čiže pre 4 osoby)
Vajíčkové halušky:
Na 2 PL olivového oleja speníme nadrobno pokrájanú strednú cibuľu. Pridáme 10 rozšľahaných vajec, ktoré osolíme 1 KL soli a miešame, kým sa vajcia nezrazia (Vajíčkové halušky sú výborné s kyslými uhorkami a dobre chutia aj studené.)
Bryndzové halušky:
Hotové halušky polejeme trochou omastku zo slaninkových škvariek a do ešte horúcich pridáme 250 g bryndze. Necháme roztopiť a dobre premiešame. Posypeme slaninkovými škvarkami. Bryndzu môžeme zjemniť 180 ml kyslej smotany, ktorú v bryndzových haluškách dobre rozmiešame. Halušky po pridaní smotany nebudú suché.
Halušky s dusenou kapustou:
Hotové halušky zmiešame s dusenou bielou kapustou (recept nájdete TU).