Korpus - základný recept
Rozpočet surovín na 1 vajce: 40 g kryštálového cukru, 40 g polohrubej múky, 1 PL vody, 1/2 ČL prášku do pečiva
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Korpusy |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Potrebujeme:
5 ks vajce |
200 g kryštálový cukor |
200 g polohrubá múka |
5 PL voda |
0.25 balíčka prášok do pečiva |
Postup:
- Pripravíme si formu na pečenie: Na spodok formy dáme papier na pečenie. Okraje formy nemastíme a nevysýpame múkou. Inak by sa pri pečení korpus zdeformoval.
- Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme polovicu cukru a vyšľaháme na hladko.
- Druhú polovicu cukru šľaháme so žĺtkami 4 minúty (dôležité !!!), prilejeme horúcu vodu a šľaháme do hustej peny.
- Do vyšľahných žĺtkov primiešavame ručne metličkou striedavo múku s práškom do pečiva a vyšľahané bielky.
- Cestom naplníme formu a pečieme pri teplote 175 stupňov.
- Či je korpus upečený zistíme tak, že do stredu zapichneme špajdľu. Pokiaľ po vytiahnutí ostane čistá, korpus je upečený. Po vychladnutí nožom oddelíme boky formy a korpus vyklopíme. Stiahneme papier na pečenie.
- Ak vám po upečení korpus vyskočí, nebojte sa ho skrojiť. Tým dosiahnete rovnomerný korpus a výsledná torta bude pekne vyzerať. Odkrojky môžete použiť do punčoviny pri tvorbe 3D toriet. Pokiaľ ich nebudete potrebovať hneď, zabaľte ich do mikroténového sáčku a vložte do mrazničky.
Poznámky k receptu:
Do základného receptu na korpus môžeme pridať kakao, kávu, mleté orechy, oriešky alebo mandle. Koľko pridáme týchto prísad, toľko odoberieme múky.
Napr. chceme pridať 50 g mletých orechov - použijeme 150 g polohrubej múky
- pre okrúhly korpus s priemerom 24 cm a výškou ... cm potrebujete 5 vajec
- pre korpus v tvare srdca s priemerom 24 cm a výškou 7,5 cm potrebujete 7 vajec