Rezy - punčové I.
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Múčniky

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Cesto:

10 ks vajce
300 g kryštálový cukor
300 g polohrubá múka
1 balíček prášok do pečiva
100 ml voda
červené gélové potravinárske farbivo

Na potretie:

lekvár ríbezľový

Cukrový rozvar:

500 ml voda
500 g kryštálový cukor
100 ml rum

Poleva:

2 balíčky punčová poleva v prášku

Postup:

  1. Pripravíme si dva plechy. Jeden klasický veľký a druhý o polovicu menší. Na ich dno dáme papier na pečenie.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do neho zašľaháme asi tretinu cukru.
  3. Žĺtka šľaháme s cukrom 4 minúty. Postupne pridáme vodu a vyšľaháme. Ručne metličkou opatrne striedavo vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva a bielkový sneh. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť zafarbíme potravinárskou farbou. Zafarbené cesto rozotrieme na menší plech, nezafarbené cesto na väčší. Upečieme. (Pečieme oba plechy naraz pri teplote 175 stupňov. Väčší plech 20 minút a menší 30 minút.)
  4. CUKROVÝ ROZVAR: Cukor vsypeme do vody a uvaríme sirup. Mierne vychladnutý ochutíme rumom (Nebojte sa dať 1 dl rumu. Do druhého dňa alkohol vyprchá a ostane len dobrá chuť.)
  5. Upečené cesto na veľkom plechu prekrojíme na polovicu. Jednu polovicu prenesieme na tácku. Potrieme ríbezľovým lekvárom a prikryjeme upečeným cestom z menšieho plechu ("kôročkou nadol"). Stiahneme papier na pečenie.
  6. Polejeme cukrovým rozvarom (ja som dala všetko). Druhú polovicu cesta z veľkého plechu potrieme ríbezľovým lekvárom a natretou časťou položíme na navlhčené cesto. Zaťažíme do druhého dňa (Neľakajte sa - z cesta pravdepodobne vytečie kúsok punču. Tácku len utrite kuchynskými papierovými utierkami.).
  7. Na druhý deň koláčik obkrojíme a potrieme punčovou polevou pripravenou podľa návodu na obale.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉