Rezy - ruské
Keď som mala zhruba pätnásť rokov, mala som éru ruských rezov. V cukrárni som si dávala len tie. Aj dnes ich sem-tam vídavam v cukrárňach, no nie je to ono. Nikde som na ne nenašla originál recept, tak som sa ho snažila vym
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Múčniky |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Potrebujeme:
700 ml kompót marhuľový |
džem marhuľový |
200 g čokoláda na varenie |
Cera |
Biele cesto:
4 ks vajce |
120 g kryštálový cukor |
120 g polohrubá múka |
0.5 balíčka prášok do pečiva |
40 ml voda |
Kakaové cesto:
4 ks vajce |
120 g kryštálový cukor |
120 g polohrubá múka |
0.5 balíčka prášok do pečiva |
40 ml voda |
2 PL kakao |
Marhuľový rozvar:
500 ml šťava z kompótu + voda |
300 g kryštálový cukor |
50 ml rum |
Postup:
- Marhuľový kompót scedíme. Šťavu z kompótu zmiešame s vodou tak, aby sme mali 500 ml tekutiny. Tretinu marhúľ pokrájame na menšie kusy a zvyšné dve tretiny nahrubo rozmixujeme.
- BIELE CESTO: Z bielkov a tretiny cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka so zvyškom cukru šľaháme 4 minúty. Potom pomaly pridáme teplú vodu a vyšľaháme. Striedavo metličkou vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Cesto dáme na plech (klasická veľkosť) vyložený papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote 175 stupňov.
- KAKAOVÉ CESTO: Postupujeme rovnako ako pri bielom ceste, len pridáme kakao. Polovicu cesta dáme na plech (cca 17x27 cm) vyložený papierom na pečenie, poukladáme nakrájané marhule a zalejeme zvyškom cesta.Pečieme 25 minút pri teplote 175 stupňov.
- Upečené a vychladnuté biele cesto rozdelíme po šírke na polovicu. Natrieme marhuľovým džemom a polovicou rozmixovaných marhúľ. Na to položíme kakaové cesto a na husto popicháme vidličkou.
- MARHUĽOVÝ ROZVAR: Zo šťavy, ktorú sme zmiešali vodou a cukru uvaríme sirup. Po vyhladnutí pridáme rum.
- Popichané kakaové cesto polejeme všetkým rozvarom a potrieme druhou polovicou rozmixovaných marhúľ. Biele cesto natrieme džemom a priklopíme na kakaové cesto. Zaťažíme a necháme odstáť v chladničke cca 12 hodín.
- Po odstátí polejeme koláč čokoládovou polevou (nad parou rozpustíme čokoládu na varenie zmiešanú s Cerou).