Veterníky - z odpaľovaného cesta s karamelovou polevou

Toto je časovo veľmi náročný recept. Sama ho robím len raz do roka (aj keď by som si ich dala viackrát), lebo je zdĺhavý. Ako vidíte, postup je podrobne rozpísaný - a to aj s radami, aby sa vám veterníky podarili. Dôkladne

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Múčniky

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Cesto:

600 ml voda
300 g margarín
300 g hladká múka
8 ks vajce

Šľahačka:

20 PL kryštálový cukor
1000 ml smotana na šľahanie 33%

Krém:

4 balíčky Zlatý klas
1500 ml mlieko
2 balíčky vanilínový cukor
8 PL kryštálový cukor
250 ml smotana na šľahanie 33%
1 balíček stužovač šľahačky

Poleva:

5 PL kryštálový cukor
50 ml mlieko
10 PL práškový cukor

Postup:

  1. Vodu s margarínom privedieme k varu, pridáme múku a miešame (cca 3 minúty), kým sa cesto nezačne odliepať od hrnca. Necháme úplne vychladnúť !!!
  2. Medzitým si pripravíme karamelovú šľahačku. Cukor upálime na karamel, zalejeme šľahačkami a na miernom ohni necháme karamel za občasného miešania rozpustiť. Privedieme k varu, odstavíme a necháme vychladnúť. Dáme do chladničky na 24 hodín !!!
  3. Do vychladnutého cesta prišľahávame postupne po jednom vajci !!!
  4. Na papier na pečenie striekame pomocou cukrárskeho vrecúška kruhy s priemerom cca 7 cm. (Vyjde 35 - 40 kusov.) Striekame len jednu vrstvu a to od stredu k okrajom. Veterníky budú potom po upečení pekné, rovné. Pokiaľ by ste ich striekali opačným smerom, stred sa vyduje dohora a veterníky budú zdeformované.
  5. Pečieme 8 minút pri teplote 250 stupňov (spodný aj vrchný ohrev s ventilátorom), potom teplotu znížime na 170 stupňov (spodný a vrchný ohrev bez ventilátoru) a dopekáme 20 minút. Ešte teplé veterníky prekrojíme na polovicu. Pokiaľ budete robiť veterníky deň vopred, po vychladnutí ich neprikrývajte, lebo inak zmäknú.
  6. Do hrnca vlejeme 1 200 ml mlieka s cukrom a vanilínovým cukrom a privedieme k varu. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý krém, ktorý hneď po uvarení prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Pokiaľ krém nerobíte deň vopred, nechajte ho prikrytý chladnúť v studenom vodnom kúpeli.
  7. Vyšľaháme šľahačku so stužovačom. Vychladnutý krém vyšľaháme a opatrne doň vmiešame vyšľahanú šľahačku so stužovačom. Pomocou cukrárskeho vrecúška naplníme veterníky krémom.
  8. Karamelovú šľahačku vlejeme do misy a vyšľaháme. Pomocou cukrárskeho vrecúška ju nastriekame na krém. Opatrne na ňu priklopíme odrezané veterníkové vršky. Vložíme do chladničky.
  9. Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme mliekom a necháme rozpustiť. Do misky dáme práškový cukor a zalejeme ešte horúcou karamelovou zmesou. Vymiešame na hladkú tekutú polevu. Poleva nesmie byť ani veľmi riedka (inak by stiekla), ani veľmi tuhá (lebo by sa zle nanášala). Podľa potreby zahusťujeme práškovým cukrom alebo rozriedime mliekom.
  10. Polevu hneď po vymiešaní natierame pomocou mašľovačky. Skladujeme v chladničke.

Poznámky k receptu:

Keďže tento recept patrí k časovo náročnejším, môžeme si jeho prípravu rozdeliť na dva dni. Jeden deň upečieme veterníky, uvaríme základ na krém a šľahačku. Na druhý deň vyšľaháme krém, vmiešame doň šľahačku, vyšľaháme karamelovú šľahačku, veterníky naplníme a potrieme polevou.

Tí, ktorí sa boja čerstvej šľahačky a sú zvyknutí na práškovú, môžu si ju pripraviť nasledovne:

POTREBUJEME: 8 PL kryštálového cukru, 600 ml mlieka, 4 šľahačky v prášku

POSTUP: Cukor upálime na karamel, zalejeme mliekom a necháme rozpustiť. Karamelové mlieko dáme do chladničky poriadne schladiť. Vychladnuté karamelové mlieko zmiešame s práškovými šľahačkami a vyšľaháme.

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉