Nákyp - ryžový

Kategória: 

Nákyp - ryžový


Ingrediencie

Pre 6

Potrebujeme:

  • guľatá ryža - 340 g
  • mlieko - 1 l
  • kryštálový cukor - 180 g
  • soľ - 1 štipka
  • maslo - 125 g
  • žĺtko - 4 ks
  • škoricový cukor - 1 balíček
  • ľubovoľný kompót

Bielkový sneh:

  • bielko - 4 ks
  • kryštálový cukor - 4 PL

Príprava

  1. Prebratú a opláchnutú ryžu dáme variť do mlieka spolu s cukrom a štipkou soli.Varíme, kým nevznikne hustá kaša.
  2. Do ešte teplej kaše vmiešame rozšľahané žĺtka s maslom a škoricový cukor.
  3. Polovicu ryžovej zmesi navrstvíme do vymasteného pekáča. Na vrch naukladáme odkvapkané ovocie. Prikryjeme zvyškom ryžovej zmesi. Pečieme pri teplote 175 stupňov 15 minút.
  4. Potom naň natrieme sneh z bielkov (vyšľaháme bielka s cukrom na tuhý sneh), teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ďalších 15 minút.

Tipy - Poznámky

VARIANTA II.: namiesto škoricového cukru pridáme 2 balíčky vanilínového cukru a použijeme kompótové hrušky