Laskonky
Laskonky - krehký, na jazyku sa rozplývajúci koláčik s lahodnou plnkou. Na čas trošku náročnejší recept, no námaha stojí za to.
Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): | Múčniky |
Ingrediencie
Pre:
1
dávku/dávky/dávok
Potrebujeme:
6 ks bielko |
450 g kryštálový cukor |
280 g mleté vlašské orechy |
125 g práškový cukor |
125 g voda |
Postup:
- Mleté orechy (alebo strúhaný kokos) zmiešame s práškovým cukrom.
- 300 g kryštálového cukru dáme variť s vodou. Varíme na miernom plameni, až kým sa nebudú tvoriť husté bublinky.
- Bielka vyšľaháme so 150 g kryštálového cukru. Do ušľahaného snehu za stáleho šľahania vlejeme vriaci cukrový rozvar a šľaháme takmer až do vychladnutia.
- Do vyšľahaného snehu ručne vmiešame orechy (kokos).
- Plechy na pečenie namastíme a vystelieme papierom na pečenie (aby papier pevne držal na plechu). Na papier položíme formu na laskonky a pomocou lyžice naplníme bielkovo-orechovou (kokosovou) hmotou. Povrch zarovnáme stierkou a opatrne odstránime formu.
- Pečieme pri teplote 115 stupňov cca 30 minút.
- Po vychladnutí plníme ľubovoľným krémom.
Poznámky k receptu:
Vlašské orechy môžete nahradiť strúhaným kokosom.
TIPY na krémy:
1.) čokoládový (šľahaný nad parou)
Žĺtka môžete využiť tu: