Laskonky

Laskonky - krehký, na jazyku sa rozplývajúci koláčik s lahodnou plnkou. Na čas trošku náročnejší recept, no námaha stojí za to.

Kategória (kliknite pre návrat do kategórie): Múčniky

Ingrediencie

Pre: 1 dávku/dávky/dávok

Potrebujeme:

6 ks bielko
450 g kryštálový cukor
280 g mleté vlašské orechy
125 g práškový cukor
125 g voda

Postup:

  1. Mleté orechy (alebo strúhaný kokos) zmiešame s práškovým cukrom.
  2. 300 g kryštálového cukru dáme variť s vodou. Varíme na miernom plameni, až kým sa nebudú tvoriť husté bublinky.
  3. Bielka vyšľaháme so 150 g kryštálového cukru. Do ušľahaného snehu za stáleho šľahania vlejeme vriaci cukrový rozvar a šľaháme takmer až do vychladnutia.
  4. Do vyšľahaného snehu ručne vmiešame orechy (kokos).
  5. Plechy na pečenie namastíme a vystelieme papierom na pečenie (aby papier pevne držal na plechu). Na papier položíme formu na laskonky a pomocou lyžice naplníme bielkovo-orechovou (kokosovou) hmotou. Povrch zarovnáme stierkou a opatrne odstránime formu.
  6. Pečieme pri teplote 115 stupňov cca 30 minút.
  7. Po vychladnutí plníme ľubovoľným krémom.

Poznámky k receptu:

Vlašské orechy môžete nahradiť strúhaným kokosom.

TIPY na krémy:

1.) čokoládový (šľahaný nad parou)

2.) kakaovo-karamelový

Žĺtka môžete využiť tu:

Oslovil vás tento recept ? Dajte o ňom vedieť aj vašim priateľom 😉